Vrijwilligerswerk in Alkmaar, voor de ander én jezelf. Maaike (24) vertelt.


Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk, ook in Alkmaar. Iets doen voor een ander geeft een goed gevoel. Jij kan ook vrijwilliger worden! Weet je niet waar je moet beginnen en hoe het werkt? Ik vertel je graag mijn ervaring!

Waarom vrijwilligerswerk? Naast het belang van vrijwilligerswerk is het ontzettend leuk om vrijwilliger te zijn. Ikzelf heb bij verschillende organisaties als vrijwilliger gewerkt. Achter de bar bij festivals, helpen bij evenementen, runner bij televisieproducties, voorlezer bij Humanitas and so on. Er zijn zoveel verschillende soorten en manieren van vrijwilligerswerk, dat er altijd wel iets voor je bij zit. Het kan er ook voor zorgen dat je nieuwe dingen leert, bijvoorbeeld in de kantine van de sportclub helpen, zo leer je misschien het uitserveren van eten. Het werk brengt je ook in sociaal contact, je ontmoet nieuwe mensen en zo breid je je netwerk uit, zorg je voor een dikke plus op je CV of heb je gewoon een gezellige middag.

Hier hielp ik als runner bij de productie van Idols.

Maak het verschil
Door te werk te gaan als vrijwilliger kun je daadwerkelijk verschil maken. Zo kunnen veel organisaties alleen bestaan doordat vrijwilligers zich kosteloos inzetten. Denk daarbij aan Podium Victorie, De Buurderij en Filmhuis Alkmaar.

Hoe fijn is het dat je een verschil kan maken? Bijvoorbeeld wanneer je een vluchteling elke week bezoekt om Nederlands te praten, of langsgaat bij een oudere die eenzaam is. Je helpt de ander door er gewoon te zijn, of door ze iets te leren. Maar ook schrijven voor een online platform kan veel in beweging brengen, bijvoorbeeld je netwerk uitbreiden of erachter komen wat je leuk vindt. De mensen waar je het vrijwilligerswerk voor doet zijn vaak ontzettend dankbaar. Het komt namelijk regelmatig  voor dat er geen budget is voor bepaalde diensten. Hoe fijn is het dat jij hierbij kan helpen?

Vanuit mijn eigen ervaring merk ik dat het ontzettend waardevol is om iets terug te doen voor een ander, voor de maatschappij. Om iets te doen, een dienst te leveren, zonder dat je iets terug verwacht. Ook wel altruïsme genoemd. Het geeft mij een bevredigend gevoel. En nee het hoeven niet hele dagen te zijn dat je vrijwilligerswerk doet (mag wel), maar een uurtje per week kan al hét verschil maken.

Mijn vrijwilligerservaring
Ik weet nog goed dat ik net klaar was met studeren. Er was een einde gekomen aan het blokken. En ineens had ik zeeën van tijd. Het stond al even op mijn lijstje, maar nu had ik ook mentaal de ruimte om eraan te beginnen. Vrijwilligerswerk. Ik heb er toen voor gekozen om voorlezer te worden bij Humanitas.

Ik heb 20 weken voorgelezen aan een kindje van 8 jaar die een Taal Ontwikkeling Achterstand (TOL) had. Zijn afkomst was Filipijns. Bijna elke week kwam ik daar een uurtje voorlezen volgens de methodiek van de Voorleesexpress. We lazen, deden spelletjes, namen zijn huiswerk door en gingen samen naar de bibliotheek. Aan het begin was hij nog wel verlegen, maar dat verdween al snel. Elke keer was hij weer blij me te zien en ik vond het bijzonder hoe snel je een band opbouwt. Ik merkte ook verbetering in zijn spraak en in de snelheid waarmee hij voorlas. Zijn ouders merkten het ook. Superleuk om op deze manier de groei van een kind mee te maken! Vrijwilligerswerk is voor jezelf dus ook heel waardevol.

Ik heb ook een keer meegedaan met de 8 oktober optocht. Met een hele grote groep vrijwilligers verkleed je je, wordt je geschminkt en neem je een rol in op de wagen. Mijn rol was dat jaar zwerver. Erg gezellige dag gehad, veel mensen ontmoet en flink gelachen.

Als ‘zwerver’ tijdens de 8 oktober optocht

Er zijn zomers veel evenementen in en rondom Alkmaar en ook hier heb ik een aantal keer geholpen als vrijwilliger. Van kinderen schminken op Feelgood Festival tot publieksbegeleiding bij Karavaan Festival. Karavaan ontwikkelt, produceert en presenteert podiumkunsten op locatie. Ik begeleidde het publiek naar de voorstelling en mocht zelf de voorstelling ook zien. Heel leuk! Op Alkmaars Eigenste festival stond ik een avondje achter de bar. Mijn biertapkunsten weer eens geoefend. Verder was er live muziek en veel gezelligheid.

Achter de bar tijdens Alkmaars Eigenste Festival

Zelf aan de slag
Ben je enthousiast geworden? Dan help ik je graag verder door organisaties in Alkmaar te delen die staan te springen voor jou als vrijwillig(st)er! Twee overkoepelende organisaties in Alkmaar zijn Team Vrijwillig en Humanitas.

Team Vrijwillig
Op Teamvrijwillig.nl brengen zij alle vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk in de gemeenten Alkmaar, Bergen en Langedijk bij elkaar. Op dit moment wordt er bijvoorbeeld een wandel-praat maatje gezocht voor een vrouw van 52 die zich eenzaam voelt. Maar ook is er behoefte aan huiswerkbegeleiders.

Humanitas
De vereniging Humanitas heeft vrijwilligers nodig rondom de thema’s Eenzaamheid, Opgroeien, Opvoeden, Detentie, Thuisadministratie en Verlies. Je wordt bij Humanitas goed begeleid en geschoold om mensen te kunnen ondersteunen. Word bijvoorbeeld helpende hand bij een vluchteling in de thuisadministratie.

Eigenlijk zijn er bijna overal wel vrijwilligers welkom, denk ook aan Gilde Alkmaar, de Voedselbank, ‘t Praethuys en Noordwest Ziekenhuis groep. Maar zoals bovengenoemd ook Podium Victorie, De Buurderij en Filmhuis Alkmaar. Ken jij zelf nog een organisatie die in dit rijtje past? Deel die dan vooral in de reacties!

Ben je een creatieveling en sta je te springen om te schrijven/ fotograferen of te filmen? Dan zijn wij opzoek naar jou! Check onze vacatures hier want ook Shuffle is opzoek naar nieuw (vrijwillig) talent!

Geef een reactie