De teken van Baden

“Een ongeluk zit in een klein hoekje” luidt het spreekwoord. Soms zit het in een klein beetje. De beet van een teek. Teike van Baden weet er inmiddels alles van; twee tekenbeten hebben zijn leven bijna volledig omgedraaid. Al zeven jaar worstelt hij om van Lyme en andere effecten van de tekenbeten af te komen.

Voor zijn ziekte was Teike vooral met muziek bezig. Als tiener was hij als rapper actief in de hip-hopscene en was hij host op feestjes. De liefde voor muziek bracht hem naar een opleiding tot geluidstechnicus en daar heeft hij uiteindelijk zijn beroep van gemaakt. Zo werkte hij aan “HEMA de musical” en platen van bijvoorbeeld Lucas Hamming en Candy Dulfer. Zeker niet slecht dus, een mooie carrière lag voor hem! Tot hij in 2010 gebeten werd door een teek.

Geen Lyme

Na de tekenbeet ontstonden er verschillende klachten die weinig met elkaar te maken leken te hebben, laat staan dat hij zelf vermoedde dat de beet er invloed op had gehad. Hij kreeg pijn aan gewrichten, spieren en had zenuwpijnen, maar hij werkte zo hard dat hij dacht dat het vermoeidheidsklachten waren.

Toen hij vier jaar later instortte met gehoorklachten, aangezichtsverlamming en klachten die leken op dementie, besloot hij toch maar een huisarts op te zoeken. Een stap in de verdeelde medische wereld op het gebied van Lyme, zo zou al snel blijken.

Zijn huisarts verwees hem door naar een neuroloog om hem te laten onderzoeken op MS. Bij de neuroloog werd hem gevraagd of hij ooit gebeten was door een teek, waarna hij een test op Lyme heeft gekregen. Deze test was negatief. Geen diagnose, dus geen recht op een uitkering terwijl hij zijn werk als zelfstandig ondernemer wel stil had moeten leggen.

Toch lyme

De herinnering aan de tekenbeet had hem echter wel aangespoord om online onderzoek te doen en tijdens dat onderzoek hij herkende de klachten die hij in de afgelopen jaren had gehad. Zo kwam hij terecht in Duitsland, waar een andere testmethode gehanteerd wordt dan in Nederland. In Duitsland kreeg hij te horen dat hij met 100% zekerheid Lyme in zijn lichaam had zitten. Een eerste antibioticakuur sloeg goed aan en na drie maanden voelde hij zich weer normaal. Na een half jaar redelijk gefunctioneerd te hebben kwamen de klachten echter weer terug.

Geen inkomsten en geen vergoeding van de verzekering voor een noodzakelijke behandeling die alleen in Duitsland voortgezet kon worden. Volgens het systeem in Nederland was Teike nog steeds niet ziek. Hij kon niet anders, hij verkocht een groot deel van zijn bezittingen, maar hiermee was hij nog niet gered. Tegen zijn aard in zette hij een crowd-funding actie op om zijn behandeling te bekostigen.

Teek nummer twee

Eind vorig jaar ging het eindelijk weer wat beter met Teike. Tot hij opnieuw gebeten werd door een teek. Met de kennis die hij nu had, en zijn Duitse dossier onder de arm ging hij direct naar de huisarts. Nu was adequate behandeling in Nederland wel mogelijk.

Op de momenten dan hij zich even iets beter voelde heeft Teike veel onderzoek gedaan naar hoe de verdeeldheid in de medische wereld zich historisch gezien heeft opgebouwd. Hij heeft interviews met vooraanstaande wetenschappers afgenomen en schrijft momenteel een boek waarin hij alle bevindingen bundelt. Zo probeert hij artsen een openere en alertere visie op de ziekte te geven, maar ook mensen in de omgeving van slachtoffers van een teek te informeren. De onbekendheid bij artsen zorgt namelijk ook in de privésfeer voor verdeeldheid en verbroken contacten doordat er geen duidelijkheid kan worden gegeven vanuit de medische wereld.

 

Geef een reactie