De Alkmaare tomatensoeptest

Voor de Italianen is het goud (‘pomodoro’) en de Fransen zien het als een middel ter bevordering van de seks: tomaten! Oftewel: het ingrediënt van de meest gegeten soep te wereld. Oorspronkelijk komt de tomaat uit Zuid-Amerika en was hij geel. Inmiddels zijn er, zoals bekend, vele varianten.

Tijd om een tomatensoeptest te doen in de Alkmaarse binnenstad. Een goede soep is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en een goed ontvette fond of bouillon. Is het een pureesoep en wordt de soep door een zeef gedrukt? Wordt het een klassiek gebonden soep met een blanke roux als basis? Wordt het een ’moderne’ variant, zonder bouillon?

’Vroeger’ was soep een tussengerecht om de smaakpapillen te prikkelen alvorens aan het hoofdgerecht te beginnen. Nu staat het overal ook als lunch op de kaart. En zo gaan wij hem ook testen, als lunch.

Tomatensoeptest

Door: Menno Vanwersch

Voor de Italianen is het goud (‘pomodoro’) en de Fransen zien het als een middel ter bevordering van de seks: tomaten! Oftewel: het ingrediënt van de meest gegeten soep te wereld. Oorspronkelijk komt de tomaat uit Zuid-Amerika en was hij geel. Inmiddels zijn er, zoals bekend, vele varianten.

Tijd om een tomatensoeptest te doen in de Alkmaarse binnenstad. Een goede soep is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en een goed ontvette fond of bouillon. Is het een pureesoep en wordt de soep door een zeef gedrukt? Wordt het een klassiek gebonden soep met een blanke roux als basis? Wordt het een ’moderne’ variant, zonder bouillon?

’Vroeger’ was soep een tussengerecht om de smaakpapillen te prikkelen alvorens aan het hoofdgerecht te beginnen. Nu staat het overal ook als lunch op de kaart. En zo gaan wij hem ook testen, als lunch.


Restaurant De Buren

Gevestigd aan de historische visbanken van Alkmaar. Ooit neergezet door horecaman Hans Bezembinder en zijn halfbroer Jan Obdam, tegenwoordig eigendom van Lilian Kops en Alex op de Weegh. Een prachtig ingerichte bistro en vooral een bijzonder terras, waarbij je aan de visbanken kunt zitten. Wij bestelden de pomodorisoep met pestocrème. De soep is bereid met een lichte bouillon en gekruid met oregano. Hij is goed in balans met een fijne smaak. De pesto is helaas niet goed terug te proeven. Wellicht door het (overigens lekkere) pepertje in de soep. De geroosterde bruschetta met eveneens oregano is geen plezierige aanvulling. Al met al een goede soep en een vullende lunch.

Prijs: € 5.50

Cijfer: 7


Soepp

Sinds ruim een jaar gevestigd in de Hekelstraat hebben Sophie en Annemijn een prachtige zaak met vintage meubelen en op de kaart: soep (en tegenwoordig ook salades). Het mooie van het concept is dat al het eten en drinken biologisch is. Wij bestellen de tomatensoep met groene pesto. Wat meteen opvalt is de ’deconstructed’-pesto. Oftewel: alle ingrediënten van de pesto zijn los toegevoegd. Dit is origineel en pakt zeer smaakvol uit. Het zoetje in de soep wordt gecreëerd door de toevoeging van wortel. Wat ook opvalt is dat er geen bouillon wordt gebruikt bij deze soep, wat het wel zou kunnen gebruiken. Bouillon of iets meer zout haalt de smaak van de soep meer omhoog. Verder een rijkelijk vullende maaltijd.

Prijs: € 6,50

Cijfer: 8


Grand Café Samen

Het prachtige grand café van Hans Bezembinder is gevestigd op het Waagplein. De grap is dat we bij het zusje van Samen op het terras zitten: Bar Restaurante Sabor. We krijgen echter de lunchkaart van Samen. Ze hebben dus een centrale keuken voor beide concepten. Hier staat het op de kaart als pomodorisoep met groene kruiden en crème fraîche. De soep heeft totaal geen balans! Een veel te hoog zuurgehalte geeft een vervelende nasmaak, wat de verse groene kruiden, met onder andere een frisse bieslook, volledig teniet doet. Er zijn verschillende oorzaken die een soep zuur maken. Wij denken dat er te jonge, niet helemaal rijpe, tomaten zijn gebruikt, of “goedkope” tomaten uit blik En waarschijnlijk heeft de soep niet lang genoeg gegaard. Heeft de kok het zelf geproefd? De soep is wel meer dan genoeg voor een maaltijd.

Prijs :€ 5,90

Cijfer: 5


Het Gulden Vlies

Waarschijnlijk de oudste gelegenheid in Alkmaar, waarvan de geschiedenis teruggaat tot halverwege de 16de eeuw. Toen nog gelegen nabij de Oude Kennemerpoort aan het begin van de Koorstraat. Niet alleen bekend als café-restaurant, maar misschien nog meer van het 8 oktoberfeest en de Lindegrachtconcerten. Het gerecht heet zoals het is: tomatensoep! Met basilicum, room en olijfolie als extra componenten. De room is een aangename verfrissing van de verder vlakke soep. Er mag best iets meer zout in om de smaak omhoog te halen en de soep nog meer in balans te trekken. De basilicum was niet duidelijk aanwezig. Verder een prima verse soep.

Prijs: 4,90

Cijfer: 7.5


Fellini

Nieuwer kan bijna niet. Gevestigd op het Kerkplein in één van de mooiste panden van Alkmaar. Is het wel eerlijk om een restaurant op haar tweede openingsdag te testen? We konden de verleiding niet weerstaan en deden het toch. Gezegd moet worden dat de inrichters van dit pand een prima job hebben afgeleverd; prachtig gewoon. We nemen de pomodorisoep met mascarpone en pesto. Het is een mooie verse tomatensoep, waarbij vooral de grove pesto tot de verbeelding spreekt. De soep neigt naar een perfecte balans, maar is uiteindelijk toch te zuur in de nasmaak. Wellicht te kort gegaard, waardoor de smaken niet goed ontwikkeld zijn. We schrijven dit toe aan de hectiek van de opening. En een kleine tip: er mag wel gezouten roomboter of iets dergelijks bij het brood.

Prijs: € 5,50

Cijfer: 7.0


 

Geef een reactie