Groententuin

Heb jij ook al een eigen moestuin? Ja? Wat hip! De vraag naar een stukje aarde bij bijvoorbeeld een volkstuinvereniging is zo groot dat er inmiddels gigantische wachtlijsten voor zijn, vooral in de grotere steden. Een supermarkt deelde al moestuintjes uit, er worden tv-programma’s gemaakt over zelf groente kweken en ook de tuincentra beleven gouden tijden.

Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn vader al een moestuintje, een heel kleintje. Gewoon een houten bak van 1 bij 2 meter in mijn bescheiden tuintje. Hij staat vol met kruiden waar ik bijna het hele jaar van pluk. In het voorjaar zaaien we er bijvoorbeeld raapstelen en radijsjes bij en in het najaar zetten we knoflook, want dat is vers het allerlekkerst.

Ook wij hebben nu een volkstuintje, maar wel op voorwaarde dat ik mij voornamelijk bezighoud met de verwerking van de oogst. En ik verheug me nu al op die heerlijke courgettes met bloemen er nog aan, en de bossen vol gekleurde snijbiet, de zoete aardbeien en de aardappelen met smaak. Als je het liever klein en dicht bij huis houdt, dan kan dat ook, zelfs klein behuisd en zonder tuin. Hang bijvoorbeeld wat bakken aan de reling van je balkon, of zet je vensterbank vol met potten kruiden.

Met de oogst kun je een lekkere salade maken. Groentetuinsalade kan met groenten van de tuin, maar kan natuurlijk ook met groenten uit de winkel. De salade is lekker om als voorgerecht of bijgerecht te eten.

Groentetuinsalade met kruidenvinaigrette

 

Ingrediënten Groentetuinsalade voor 2 personen

– 4 worteltjes, geschild en in schuine plakken gesneden

– 1/2 bosje radijsjes, gewassen en gehalveerd

– 100 gr verse doperwten

– 100 gr broccoli of bloemkool gewassen en in kleine roosjes

– 100 gr aspergetips

 

Breng een pan met 2 liter water aan de kook en voeg een theelepel zeezout toe. Blancheer (kook) de worteltjes in ongeveer 2 minuten beetgaar, schep ze uit het kokende water en spoel goed af in een zeef met koud water en laat uitlekken. Herhaal dit met alle groenten in de genoemde volgorde.

Ingrediënten Kruidenvinaigrette

– 1 volle tl dijon mosterd

– vers gemalen zwarte peper

– snufje zeezout

– 2 el rode wijnazijn

– 8 el olijfolie extra vierge

– 1 tl honing

– verse dragon, kervel, peterselie, van elke soort 1 el fijngehakt

Meng in een grote kom met een garde de mosterd, peper, zout en azijn. Voeg nu al roerend heel langzaam de olie toe. Als het een mooi glad geheel is, roer je de honing erdoor en daarna de fijngehakte kruiden.

Leg de uitgelekte groenten mooi op een bord en lepel er wat van de dressing overhee

Geef een reactie